Четник Живана Терзић: „ Ја сам са пушком изишла из Србије, хоћу са пушком и да уђем у Србију“

Она је била учесник у четовању. У балканским ратовима је била болничарка у пољској војној болници у Ристовцу. На почетку Светског рата Живана Терзић имала је 27 година. Њен брат је погинуо у борби на Гучеву. То је у сестри, по природи ратоборној особи, пробудило жељу за осветом. Обукла је четничко одело, оставила кућу и кренула за Српском војском.


Отишла је на Дрину, где је Гвоздени пук Моравске дивизије водио даноноћне борбе против надирућих аустроугарских трупа.Један војник одвео је Живану команданту пука, пуковнику Гвоздену Ристановићу, коме је рекла: "Господине пуковниче, ја сам бивши четник. Желим да погинем на бојном пољу, да осветим погинулог брата. Тврдим да сам борбенија од многих војника!“

Пуковник је жену-ратника доделио другом воду друге чете другог батаљона. Ова жена је ускоро, због храбрости испољене у борбама, задобила поштовање својих претпостављених и сабораца. Због испољене храбрости у ноћној бици на Курјачици, недалеко од реке Дрине, Живана Терзић добила је чин каплара.

При одступању Србске војске, у јесен 1915. године, Гвоздени пук био је у заштитници у сталној борби против непријатељских војника. У познатој бици на коти 1212, код Битоља, добила је одликовање за храброст „Милош Обилић“ и чин наредника.

Она је предводила војнике, прва је „излетела“ на јуриш и предњачила у заузимању коте. При трећем јуришу, каплар Терзићева рањена је у стомак. Тешко рањена ратница пребачена је на опоравак у Вертекоп, а потом у Француску.

После три месеца одмора и опоравка, захтевала је да се врати на фронт и у борбене редове. Прегледао је војни лекар, установио да је метак остао у трбушној дупљи и да више није способна за борбу. „ Ја сам са пушком изишла из Србије, хоћу са пушком и да уђем у Србију, или ме убијте“, упорно је понављала.

Наравно, добила је оружје и међу првима, са члановима Врховне команде Српске војске, ушла у слободну Српску престоницу.

Извор: Shane Webster

велики рат, Живана Терзић, српство, Хероина, четници
http://www.magacinportal.org/2017/09/27/cetnik-zivana-terzic-ja-sam-sa-puskom-izisla-iz-srbije-hocu-sa-puskom-i-da-udjem-u-srbiju/
Четник Живана Терзић: „ Ја сам са пушком изишла из Србије, хоћу са пушком и да уђем у Србију“ Четник Живана Терзић: „ Ја сам са пушком изишла из Србије, хоћу са пушком и да уђем у Србију“ Reviewed by Гладиус on септембар 27, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.