Пупин окупљао наше добровољце у Америци

[caption id="attachment_53725" align="aligncenter" width="600"] Амерички Срби, добровољци на Солунском фронту[/caption]

Српска голгота у Првом светском рату имала је одјека међу нашим исељеницима у Америци, па су у јулу 1914. године организовали Српску народну одбрану, коју је лучно водио наш научник др Михајло Пупин. Наш чувени научник организовао је да се у 83 места насељена Србима упишу добровољци за српску војску и одбрану отаџбине.



То је, уједно, био и одговор на позив аустроугарског амбасадора у САД Константина Думбе свим исељеницима који су родом са територије монархије да се пријаве у конзулате ради евидентирања. Циљу тог евидентирања је било упућивање "под војну заставу", уз претњу онима који се не одазову запленом имања и прогоном њихових породица.

Слање добровољаца из Америке у Србију, како за "Новости" открива професор др Владимир Гречић, стручњак за америчку емиграцију, одвијало се илегално. Прва група од 254 добровољаца је из Њујорка ка отаџбини кренула у јануару 1915, а до октобра исте године је послато укупно 1.900 добровољаца.

- Међу организаторима прикупљања добровољаца у Америци, на једној страни је био Милан Прибићевић, изасланик Краљевине Србије у САД и шеф Војне мисије, а на другој вође СНО, на челу са др Михајлом Пупином. Прибићевић је заговарао југословенство, и мобилизацију не само Срба већ и Хрвата, а Пупин је био за мобилизацију само америчких Срба - говори Гречић.

Наш саговорник каже да се Пупин обратио свом другу из студентских дана и сабрату из масонске ложе, америчком председнику Вудроу Вилсону: "Молим вас да одобрите мобилизацију америчких грађана српског порекла, како би отишли у Европу да бране своју отаџбину и народ. Ја вас као брат молим да нам помогнете!"
Русија

У споразуму са српском владом, у лето 1915. из Русије је отпочело организовано пребацивање добровољаца у Србију. Тако је до септембра 1915. на балканска ратишта пребачено око 3.500 војника.

Одобрење америчке администрације је стигло у марту 1917. године, после чега се приступило планирању регрутације и транспортовања добровољаца. Добровољачка акција је имала велики публицитет у америчкој јавности, а Михајло Пупин је поручивао америчким Србима: "Браћо, зову вас ратници, не да их замените, већ да станете поред њих на бојишту, на места погинулих другова."

Српски добровољци су се окупили у Чикагу 28. јануара 1918, а затим су пребачени у војни логор "Форт Луис" у Канзасу. Кратку војничку обуку пролазе у српским добровољачким камповима у Новом Брунзвику и Новој Шкотској. Српска влада је формирала депое у Марсељу, Авру и Бордоу ради организованог прикупљања добровољаца, а на пут ка Европи Срби из Герија су кренули 21. фебруара 1918.

- Из САД је у француску базу у Бизерти, у Тунису, пристигло 5.026 добровољаца. Ту су пролазили војну обуку након које су били распоређивани у јединице српске војске и упућивани у Солун. Другим путевима је дошло још око 1.000 америчких Срба. Због тога што су их патриотски ангажовали вође Српске народне одбране и почасни председник Михајло Пупин, амерички Срби су за ове добровољце говорили да су - Пупинова народна војска - каже професор Гречић.

На другој страни света, Срби који су живели на подручју Аустроугарске нашли су се присилно мобилисани на Источном фронту. Не желећи да ратују за Хабзбуршку монархију, а против словенске браће на Балкану и у Русији, многи су се предавали руским бригадама. Историчари тврде да је око 100.000 Срба из бечке монархије емигрирало у Руско царство, а многи су постали добровољци руске и српске војске.

[caption id="attachment_53723" align="aligncenter" width="600"] Пупин у Охају са члановима Соколског друштва које је дало велики број добровољаца[/caption]

Када се рат завршио, краљ Александар Карађорђевић је Србима добровољцима из расејања који су дошли на Солунски фронт и победили обећао да ће их даривати кућама и имањем у отаџбини.

Према Уредби о добровољцима донетој у децембру 1919, сиромашним добровољцима-борцима додељено је по пет хектара земље у местима где је планирана колонизација од стране Министарства за аграрну реформу. У периоду од 1920. до 1941. године, у колонизацији, само у Банат су се слиле 10.933 породица, а од тога 6.238 породица српских добровољаца из Првог светског рата из Херцеговине, Лике, Босне, Далмације, Црне Горе, Баније и Кордуна. Исто толико људи је насељено у Бачкој и Срему.

Међутим, сам процес колонизације био је непотпуно организован тако да су добровољци често препуштани сами себи.

- Међу добровољцима из Америке, али и из других земаља, осећала се горчина, јер награда коју су добили као добровољци у српској војсци често је после рата њима и њиховим породицама личила на казну. Поред тога, они су били оспоравани од свих оних којима је њихова колонизација сметала. И доживели су ратни пораз и личну трагедију - тврди историчар Милан Мицић.

[caption id="attachment_53724" align="aligncenter" width="600"] Српски војници на прузи код града Мурманска[/caption]

Добровољци су били жртве политичког насиља НДХ, мађарских окупационих власти, Немаца у време окупације Југославије и на крају комуниста. Савез ратних добровољаца је забрањен 1947. године, а нетрагом је нестала архива о 43.136 ратних добровољаца, као и ратне заставе добровољачких јединица.

Италијански одред


Прикупљање добровољаца у Италији је ишло много теже, јер су италијанске власти спречавале ту активност и забраниле формирање добровољачке јадранске легије. Зазирући од уједињења југословенских народа, италијанска влада је тек пред пробој Солунског фронта дозволила групи од 234 официра и 80 војника да крену за Солун.

Аутор: Марко Лопушина
Извор: Новости
Предлог Магацин-а:

80 година од смрти Михаила Пупина: Ако нестане Србија, нека нестанем и ја


америка, добровољци, михајло пупин, Срби, Српско расејање, српство
http://www.magacinportal.org/2017/05/22/pupin-okupljao-nase-dobrovoljce-u-americi/
Пупин окупљао наше добровољце у Америци Пупин окупљао наше добровољце у Америци Reviewed by Гладиус on мај 22, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.